
Pakowanie żywności w gastronomii to nie lada wyzwanie. Każdy produkt spożywczy wymaga odpowiedniego przechowywania, aby nie uległ zepsuciu. Może się to bowiem wiązać z nieprzyjemnymi konsekwencjami u osoby, która go skonsumuje. Funkcję ochraniania pożywienia posiada opakowanie. Ma zabezpieczać je przed zanieczyszczeniem i umożliwić zachowanie wysokiej jakości pokarmu. Jak pakuje się żywność w branży gastronomicznej?
Pakowanie żywności w gastronomii – proste rozwiązania są najlepsze
Sporą popularnością cieszy się stretch spożywczy. Nazywa się go również folią spożywczą. To niezwykle rozciągliwy materiał, dzięki czemu może z łatwością zostać dopasowany do dowolnego kształtu. Wyróżnia się ponadto trwałością oraz uniwersalnością. Służy między innymi do:
- niwelowania zapachów z lodówki,
- zabezpieczania jedzenia przed wyschnięciem,
- przedłużania świeżości posiłków, owoców oraz warzyw,
- owijania suchego prowiantu, kanapek, przekąsek,
- zatrzymywania dostępu powietrza podczas produkcji zakwasów,
- pieczenia w piekarniku,
- gotowania wędlin.
Tak szerokie zastosowanie sprawia, że folia do pakowania żywności jest bardzo często wykorzystywana. Stosuje się ją nie tylko w przemyśle gastronomicznym, ale również podczas transportu rozmaitych materiałów. Występuje w różnych postaciach, co umożliwia dobranie najodpowiedniejszego opakowania do konkretnego produktu. Na przykład woreczki do mrożenia umożliwiają przechowywanie w zamrażarce pokrojonych warzyw, owoców, ryb czy też mięsa. Takie rozwiązanie pozwala skrócić czas przygotowywania posiłku.
Jak wybrać odpowiedni produkt?
Poszczególne opakowania różnią się między sobą, nawet jeżeli są z tej samej półki cenowej. Jedną z najistotniejszych kwestii jest oczywiście producent folii. Warto korzystać z usług zaufanej, sprawdzonej firmy. Ma się wtedy pewność, że oferuje ona wysokiej jakości produkty. Niezwykle ważne są zwłaszcza opinie klientów. Dobry producent powinien się cieszyć wieloma pozytywnymi recenzjami. Można je znaleźć chociażby w Internecie. Stanowią one dowód na to, że jego oferta jest warta uwagi.
Należy też dobierać opakowanie do pokarmu, jaki chce się zapakować. Dostępne są bowiem rozmaite rodzaje, chociażby:
- woreczki strunowe,
- folia stretch,
- worki foliowe,
- folia termokurczliwa,
- woreczki do zamrażania.
Ponadto pakowanie żywności w gastronomii w opakowania mające kontakt z żywnością muszą spełniać konkretne normy oraz posiadać niezbędne atesty. To wymogi regulowane prawnie. Warto mieć je na uwadze, aby uniknąć kary w przypadku kontroli. Z tego też powodu należy zaopatrywać się tylko u sprawdzonych dostawców, dzięki czemu można ustrzec się przed oszustwem.